Utflykt till Perennparken

Två oaser i Skärholmen


Det var ett intensivt solgass med ökenhetta den här dagen då ett tiotal medlemmar samlades i skuggan under ett träd på torget utanför T-banan i Skärholmen, medan torghandeln pågick för fullt med mycket liv och rörelse och färggranna kläder. Vår ordförande Topsy Bondesson hade haft sin arbetsplats i här Skärholmen under ett år och kände väl till omgivningarna och dess historia. Hon berättade först helt kort om det och förde oss sedan in i svalkan och lugnet i Skärholmens Kyrka invid torget.


Kyrkan är en byggnad helt i gråbrunt tegel, ritad av arkitekt Ingrid Uddenberg och uppförd 1976. I entrén finns en åsneskulptur av Hertha Hilfon och inne i kyrksalen på altarväggen dominerar en lång textiltavla av Maria Triller och en korsformad krönt jesusfigur skuren i trä av Harry Svensson.


Till perennparken den 13 juli 2018

Vi begav oss sedan ut i hettan igen, passerade Kulturhuset Stadsteaterns byggnad i Skärholmens före detta Gymnasium, gick in i Svenska Bostäders bostadsområde och kom efter ca 500 m fram till Svenska Bostäders egen perennpark stor som ett helt kvarter och ritad av Piet Oudolf från Holland tillsammans med trädgårdsmästare Stefan Matsson.


Piet Oudolfs planteringar är ängslika med samlingar av växter ur den normala växtfloran (inget exotiskt) i små grupper. Upplevelsen blir som en massa grönt eller brunt med utspridda fläckar av färger eller fröställningars iögonfallande former. Varje årstid har en egen färgkaraktär. Nu var det mest röd- och blålila växter med ett och annat inslag av vårens vita och gula färger. Gräsmattorna var bländande gröna trots torkan och en parkarbetare bekräftade att parken hade ett automatisk nedgrävt bevattningssystem. Att hålla ogräs och frösådda plantor borta måste man fortfarande göra för hand.


I mitten av parken finns en liten fontän med porlande vatten och sittgrupper med stenbänkar där vi slog oss ner och njöt av solen, stillheten och växterna.

 

Det höll vi på med ett bra tag innan det blev dags att återvända till Skärholmens centrum och en trevlig efterlängtad fika i kyrkans sommarcafé på torget.


Text och foto

   Johan Murray