Jubileumsfest 70 år

70-årsjubileum för Föreningen Södermalm 2024

En kväll med skratt, minnen och smak av gamla tider blev det när Föreningen Södermalm firade sitt 70-årsjubileum i Maria Församlingssal den 29:e oktober. Festen bjöd på en återblick på föreningens långa och händelserika historia och lockade ca 40 långvariga och nyare medlemmar som ville hylla Föreningen Södermalm och det arbete föreningen gör för stadsdelen.

Kvällen började med ett glatt mingel klockan 17:30, då gästerna anlände och välkomnades med ett glas cider.


Sekreteraren inledde med att berätta hur föreningen bildades 1954, när ett antal stockholmare som ville värna om stadsdelens unika karaktär och kulturhistoria insåg att den var starkt hotad. I 70 år har sedan Föreningen Södermalm kämpat för att skydda och lyfta fram Södermalms själ, en stadsdel som har förändrats men alltid haft kvar sin starka identitet.

När klockan slog 18:00 bjöds gästerna till bords för en förrätt inspirerad av 1950-talet – sillbullar med korintsås, Jansons frestelse, stuvade morötter och blodpudding med lingon.


Medan gästerna njöt av den nostalgiska måltiden fortsatte presentationen. Bland annat berättades om allt som föreningen gjort vid sidan av sitt arbete med att bevaka stadsplanefrågorna, dvs ordnat vandringar, visningar av byggnader, föreläsningar, och filmvisningar samt gett ut sin uppskattade lilla medlemstidning Meddelanden och delat ut sitt Kasperpris.

Framåt sju-tiden var det dags för huvudrätten: kroppkakor i skirat smör, falukorv med ärtor, köttbullar med sås och stuvad potatis. Till huvudrätten berättades om Per Anders Fogelström som var föreningens ordförande och centralgestalt i 18 år. Han bidrog starkt till att få föreningens budskap att nå ut. Vill man se och höra honom i sin rätta miljö, kan man titta på kortfilmen ”Närhet och Rymd” från 1962 som finns här i filmarkivet på Internet.


I flera stora omdaningsprojekt har Föreningen Södermalm stått på den vinnande sidan och bl.a. kunnat fått se Södra Teaterna bevarad, Hornsgatspukeln och bebyggelsen på Mariaberget räddad och att Hornsgatan sluppit bli boulevard.

Efter huvudrätten följde pannkakstårta som dessert, och medan den avnjöts blev det kvällens höjdpunkt, prisutdelningen.

Kasperpriset går till personer som gjort en särskild insats för Södermalm. Årets pris delades ut till Södergården och Lisa Rosén som varit drivande i sina projekt för att öka gemenskapen och hålla Södermalm levande.


Motiveringen löd:


Södergården med sin verksamhetsledare Lisa Rosén förtjänar att få vårt Kasperpris 2024 för sitt förnämliga arbete med att hålla Södermalms själ levande och att främja vår stadsdels rika kulturarv.


Södergården är en förening som välkomnar människor i alla åldrar, läggningar och bakgrunder i sin stora gemenskap, som hon har utvecklat till ett varmt bultande Söderhjärta vid Götgatan, Söders pulsåder.


Lisa Rosén har skickligt fört vidare Södergårdens anrika föreningstraditioner och visat att fysiska mötesplatser fungerar och kan blomstra i vår digitala värld

där skärmarna tagit över så mycket.


Detta uppmärksammades även av tidningen Mitt i Södermalm.

Vid 20:00 blev det underhållning av Olle Magnfors, som bjöd på klassiska allsånger. Med gitarren i hand och glimten i ögat skapade han en nostalgisk och hjärtlig stämning som fyllde salen med såväl igenkännande leenden som sång.


Festen avslutades klockan 21:00 med ett stort tack till alla närvarande för att de gjort kvällen minnesvärd och för att de visat sitt stöd för föreningen, samt med en förhoppning om fred i världen. Det blev en kväll fylld av värme och gemenskap, en kväll som hyllade både det förflutna och framtiden för Föreningen Södermalm.


Text (till största delen): ChatGPT 3, Foton: Hans Björkman

Olle Magnfors underhåller

Styrelsen tackar deltagarna