Fd St Paulskyrkan

Besök i fd St Paulskyrkan 20 november 2023

Vi 16 från Föreningen Södermalm var inte alls ensamma om att söka oss till den blåklassade fd St Paulskyrkan denna blida men hala novemberdag. Dit hade mängder med människor kommit för att äta en god lunch i trevligt sällskap. På oss väntade Sofia Gazso för att berätta om vad Stockholms Stadsmission gjort och gör med huset som de köpte 2015.

7:e december 2022 öppnade Stadsmissionen sin Mötesplats Mariatorget här efter en drygt årslång anpassning av den gamla metodistkyrkan från 1876 vid Mariatorgets sydvästra hörn.


Med ombyggnaden som kostade 90 miljoner skapades möjligheter att ha flera olika verksamheter i lokalerna. Här finns en restaurang med kök och matsal, konferenslokaler, kontor och så den stora salen med scen och påkostad ljud- och ljusanläggning.

Det är öppet varje dag och fullt av aktiviteter för alla som beter sig väl.


Den alkoholfria restaurangen tar emot ca 150 lunchgäster per dag och ytterligare café-gäster efteråt. Priset beror lite på vad gästen kan betala. Den fina maten lagas från grunden av professionella kockar som ofta använder sponsrade råvaror som handeln skänkt Stadsmissionen.


I stora salen hålls konserter, föreläsningar, teater, samtalsgrupper, gymnastik, söndagsandrum (inspirerat av Bullkyrkan) och andra kulturella aktiviteter. Tisdagar är det ett hemligt (men bra) evenemang.


Stadsmissionen gör inte så mycket reklam för detta utöver hemsidan, men ryktet sprider sig snabbt ändå bland de som vill komma hit. Gemenskapen är viktig som dragplåster, mer än en svag ekonomi. 

Mötesplatsen erbjuder kultur, mat och gemenskap men inte härbärgen eller boenden. Det sköter andra delar av Stadsmissionen om.


Personalen är inte så stor (22 st) men det finns många volontärer som gärna hjälper till.


Mötesplats Mariatorget lever på sina donatorer och medel som kommer in från verksamheten plus uthyrning av lokaler till konferenser, fester osv. Det första året har varit lite svagt ekonomiskt, men nästa år kan bli bättre nu när allting har kommit igång ordentligt.

Text och foton: Johan Murray. 


Skäms inte för att du är människa, var stolt!

Inne i dig öppnar sig valv efter valv oändligt.

Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.
Tomas Tranströmer Romanska bågar

(Broderat av en volontär)