Föreningen Södermalm

webmaster@foreningensodermalm.com

© 2019 Föreningen Södermalm

2019 års aktiviteter

Mer information om de kommande aktiviteterna finns under kalendern

Vill du se tidigare års aktiviteter så klicka här.

26/2:   KF:s Arkiv och bibliotek

2/4:     Årsmöte

25/4:  Par Bricole (Bellmanhuset på Urvädersgränd)

13/6:   Med ångfartyget Ejdern till Drottningholm

16/7:   Utflykt till Tensta

22/8:   Vandring på Skepps- och Kastellholmarna

Mer följer i höst...

KF:s Arkiv och bibliotek

Tisdag 26 februari kl 14:00

Föranmälan till Marianne Wikstrand

070 745 59 68. Endast 10-15 deltagare.

Ingen avgift.

Samling vid Stadsgården 10, se kartan här intill.

Bussar+tunnelbana till Slussen. Man går på de provisoriska broarna över gropen mellan T-banan och Nacka-Värmdöbussarna fram till Mc Donalds och följer husfasaden fram till nr 10.

Välkommen att besöka världens största kooperativa arkiv och bibliotek. Vi får sakkunnig guidening.

Hyllorna är många och långa. De är fyllda av böcker, filmer, ljud, fotografier, glasplåtar, arkivalier, småtryck, rapporter, protokoll, tidningsklipp, affi scher, teckningar, konst, förpackningar, matrecept, kläder, möbler, föremål och mycket mer.

Årsmöte

Hålles tisdagen 2 april kl 15:00

Kom till Timmermansgården i hörnet av Fatbursgatan/Timmermansgatan.

Buss 55,66,57. Pendel till Stockholm Södra.

Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna kommer Hans Björkman att visa gamla och intressanta bilder från Hornsgatan.

Par Bricole

Torsdag 25 april kl 18:00,

Avgift 100 kr. Begränsat antal.

Föranmälan till Topsy 08 84 84 06.

Samling på Urvädersgränd 3.

T-bana Slussen, uppgång mot Götgatan.

Par Bricole är den Baccanaliska orden som Bellman var med och instiftade på 1700-talet. Vi får med en guide se den imponerande samlingen vapensköldar samt gå upp för trappan till festvåningen med Bellmanrummet och höra en trubadur som sjunger.

Till festvåningen är det en brant trappa och tyvärr finns det ingen hiss.

Med ångfartyget Ejdern till Drottningholm

Torsdagen 13  juni kl 10:00,

avgift 100 kr endast för resan med Ejdern.

Samling på Riddarholmskajen, T-bana Gamla Stan.

Vi går ombord för en trivsam koldoftande ångtur till Drottningholm där vi promenerar runt i de kungliga 1800– och 1700-talen, ser den magnifika barockträdgården, det vackra slottet, Gustav III:s teater, Kina slott etc, så länge orken finns.

Återresa på egen hand med annan båt eller buss till Brommaplan.

Foto: Bengt Nyman

Utflykt till Tensta

Tisdagen den 16 juli kl 13:00,

ingen avgift

Samling utanför Tensta T-bana, tag blå linje 10 mot Hjulsta och gå av i Tensta från sista vagnen.

Den konstnärliga utsmyckningen på stationen är gjord av Helga Henschen med temat "En ros till invandrarna"

Gårdarna Stora och Lilla Tensta utgrävdes på 1960-talet och tog sedan under miljonprogrammet form som förorten Tensta. Tensta konsthall med intressanta utställningar, Tensta Tower, ett 18-vånings mångfärgat studenthus, stora fasadmålningar, färgrik marknad, Tensta frikyrka och inte minst Spånga kyrka är värda besök.

Vandring på Skepps- och Kastellholmarna

Torsdagen den 22 augusti 13.00,

ingen avgift

Samling framför Nationalmuseum, buss 65.

Öarna började på 1700-talet bebyggas med praktiska hus för sjökrigsmakten. Dess tid är nu förbi, men kvar finns bl.a. Stampkvarnen, Amiralitetshuset, Långa Raden och inte minst f.d. exercishuset, där nu Moderna Museet finns. Mycket mer får vi veta av vår egen guide Berit Dahlström.